Beeld aangeboden aan collega's Hogeschool Rotterdam

"Hoera ik ga" aangeboden aan collega's Dienst Externe Betrekkingen Hogeschool Rotterdam ter gelegenheid van mijn afscheid 10 februari 2011

"Hoera ik ga" aangeboden aan collega's ter gelegenheid van mijn afscheid aan de Hogeschool R'dam

Hieronder de tekst die hoort bij het beeld "Hoera ik ga" wat ik aan mijn collega's bij mijn afscheid heb aanboden:

Afscheid nemen, dat doe ik vandaag definitief van mijn werkzame leven, van mijn lieve collega’s (binnen en buiten de Hogeschool) en de functie die ik in de laatste jaren als accountmanager aansluiting heb gehad.

Afscheid nemen heeft iets treurigs maar kan ook staan voor een nieuw begin. Een nieuw begin waarvan de tijd die rest korter is dan de tijd die achter mij ligt. Toch zal er nog genoeg tijd zijn om de dingen te gaan doen die ik zelf kan kiezen: Lekker in mijn bed blijven liggen als ik dat wil, erop uit gaan als het mooi weer is ipv naar het werk te moeten, naar een museum op rustige tijden als anderen werken, iets maken op het moment dat ik er zin in heb. Het lijkt me heerlijk.

Ik heb in mijn werkzame leven altijd graag iets nieuws willen neerzetten, iets willen creëren. Samen met collega’s praten over nieuwe ideeën, over nieuwe mogelijkheden. Daarbij heb ik mij soms  geremd gevoeld door de beperkingen van een organisatie, door allerlei regels en doordat de prioriteit gegeven werd aan het resultaat ipv het proces.

Tijdens mijn grote passie beeldhouwen heb ik ontdekt dat ik blokkeer als ik van te voren een resultaat in mijn hoofd heb. Op zo’n moment verlies ik het contact met het materiaal.

Heb ik wel een resultaat in mijn hoofd dan komt de doorzetter in mij naar boven. Dan rust ik niet voordat het resultaat bereikt is en ik er tevreden mee ben. Maar….. het werken aan mijn beeld is dan minder leuk, het is minder ontspannen, soms ook minder creatief en vooral minder spannend. Als ik het resultaat kan loslaten vind ik oplossingen die er eerder niet waren en merk ik dat ik creatiever ben dan ik dacht.

Nu besef ik dat het ook in mijn betaalde baan belangrijk voor mij is geweest om het resultaat niet altijd voorop te stellen.

Het contact met anderen, of dit nu een student was, een decaan , of een collega, was voor mij belangrijk. Verbinding maken met mensen bleek voor mij een voorwaarde te zijn om goede resultaten te behalen,  plezier te hebben in het werk en creatief te kunnen zijn.


De mogelijkheden om in je baan je creativiteit de vrije loop te laten zijn legio. Natuurlijk is niet alles haalbaar en zijn er mensen nodig die de ideeën toetsen aan de mogelijkheden van de organisatie. Ook zijn er structuren nodig en momenten van verantwoording.

Voor mij waren de hoogtepunten in het werk de momenten waarop ik samen met mijn collega’s kon brainstormen, ideeën de vrije loop kon laten en ze uiteraard daarna in werkzame structuren kon neerzetten. Bij de ene functie lukte dit beter dan bij de andere. Ik ben er echter van overtuigd dat ik op de plekken waar ik gewerkt heb “rimpelingen” heb veroorzaakt. Rimpelingen die na mijn vertrek, ook bij het accountmanagement, zullen “door rimpelen”.

En daar ben ik blij om! Want rimpelingen veroorzaken geeft betekenis aan je leven. Je brengt iets teweeg, je laat iets achter…….

  En zo wil ik ook bij dit afscheid iets achterlaten……… Een anker wat staat voor creativiteit.

Tegen al mijn principes in heb ik mijzelf In januari  een opdracht gegeven n.l. een beeld maken dat krachtig en blij wegloopt. Ik wilde hiermee uitdrukking geven aan het gevoel van “vrijheid” na 45 jaar werken.  

Ik heb geploeterd, gezweet, gestrest, wanhopig geroepen dat het niet zou lukken . Maar ook deze keer heeft mijn doorzettingsvermogen het gewonnen en ontstond er een beeld waar ik tevreden mee ben. Voor mij is het, na het maken van dit beeld, nog duidelijker geworden dat ik vooral het resultaat los moet laten.

  Het beeld heet “Hoera ik ga”. En dat is niet onaardig bedoeld, want ik zal mijn werk, mijn betekenis in het werk als accountmanager aansluiting, mijn collega’s en alle contacten die ik had ontzettend missen. Maar er komt iets geweldigs voor in de plaats: Mijn eigen Atelier waar ik mijn werk en dat van anderen kan exposeren en verkopen.

Ik wil dit beeld graag overhandigen aan mijn collega's, ik hoop dat jullie er een mooi plaatsje voor weten te vinden en dat het als anker kan dienen om je creativiteit de vrije loop te laten.

Bedankt voor alles!!!!                                    Liesbeth Kradolfer 10/02/2011
Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

05.08 | 10:04

Hoi Liesbeth,

Op een oud cassettebandje noemde Ilse jouw naam. Ik gelijk googelen natuurlijk. Hoe is het met je?

...
15.10 | 19:04

Beste Liesbeth, lang geleden he? dit is uwe.
Is er iets aan de hand met Ria, ik kan ze al meer dan een maand niet bereiken?
Mijn e mail is idla62@gmail.com

...
16.09 | 20:29

Dag Liesbeth, Ik heb vrijdagavond vergeten je dag te zeggen en je te bedanken. We hebben het fijn gehad. Laat de Vin de Wagontertre je smaken.
Bauke

...
26.01 | 23:16

Dank ruud je bent een lieverd!!!! Dikke kus

...
Je vindt deze pagina leuk